Van mijn 15ste levensjaar ben ik me aan het verdiepen in persoonlijke ontwikkeling. Mijn boekenkast is sinds deze tijd goed gevuld, naast alle boeken op mijn e-reader. Mijn voorkeur gaat uit naar echte fysieke boeken, daar word ik blij van. Meestal lees ik 6 boeken tegelijkertijd, want ik wil graag geprikkeld blijven. Het is bijna onmogelijk om een goede selectie te maken van al deze boeken, omdat ik er altijd waardevolle informatie uithaal. Toch heb ik een aantal boeken die ik blijf lezen hieronder neergezet. Bijna alle links zijn affiliate links.

Hoogsensitieve High Sensation Seekers (HSS) willen prikkels niet mijden, maar intens ervaren. Ongeveer 30% van de hoogsensitieve personen heeft gevarieerde prikkels in het leven nodig om goed te functioneren. Een op de vijf realiseert zich dat niet. Daar brengt dit boek verandering in.

De hoogsenstieve HSS geniet van verschillende activiteiten, uitdagingen, mensen en omgevingen. Ze zijn enthousiast, nieuwsgierig, actief, creatief en hebben een brede interesse. Ze worden gedreven door het intense ‘ik leef’ gevoel.
Dat conflicteert regelmatig met hun hoogsensitieve behoefte aan rust, hersteltijd en sterke empathie. Verveling overvalt hen snel. Ze hebben moeite met het tijdig schakelen naar de juiste versnelling van meer of minder actie. Ruim een kwart heeft een bore-out gehad, bijna de helft een burn-out en een derde loopt onderprikkeld rond op het werk. Nieuwe prikkels toelaten in het leven is soms beter dan (nog meer) rust nemen.

Elisabeth Gilbert heeft mij al eerder gegrepen met haar boek “Eat, pray, love”, die overigens verfilmd is. Dit is een van mijn favoriete films. In het boek Big Magic stimuleert ze ons in het ontdekken van verborgen talenten. Ze heeft de focus op het leven vanuit nieuwsgierigheid in plaats van uit angst. Precies zoals ik in het leven sta!

Ze combineert dit boek met spiritualiteit en praktische toepasbaarheid. Ze geeft inzicht hoe ideeën tot stand komen en hoe synchroniciteit een rol speelt in een collectief bewustzijn. Als jij je niet openstelt voor nieuwsgierigheid en creativiteit, dan is er een ander die de ideeën vorm geeft. Dus heb jij de moed om naar buiten te treden met jouw ideeën? Ieder mens is uniek en iedereen heeft zijn talenten. Dus luister naar jouw mogelijkheden en ga op weg naar het leven waar je altijd van hebt gedroomd.

Dit boek omschrijft hoe wij als succesvolle vrouwen ons klein kunnen houden en hoe we de belangrijkste barrière in onszelf kunnen doorbreken: ONZEKERHEID. Veel succesvolle vrouwen weten rationeel dat ze het kunnen, maar ze voelen zich ontzettend onzeker, alsof ze zichzelf bedriegen. Deze vrouwen blijven geloven dat ze niet goed genoeg zijn, ondanks dat de feiten anders zijn. Ze voelen zich niet succesvol, maar zijn dit wel. Ook wel het impostor syndrome genoemd. In een 7 stappenplan wordt praktisch uitgelegd hoe je jouw onzekerheid kunt gaan aanpakken en een leider kunt worden van het leven wat jij wilt bereiken!

Een boek met veel voorbeelden van verhalen van hoogopgeleide vrouwen op een eenvoudige manier verwoord. Ik hou ervan!

Durf te leiden gaat over echt leiderschap: vanuit het hart en vol moed, en hoe we dat in de praktijk kunnen brengen.

Als je durft te leiden, hoef je niet te doen alsof je alle antwoorden hebt; je blijft nieuwsgierig en stelt de juiste vragen. Je ziet macht niet als iets om te verzamelen, maar je wilt je kennis delen. Je gaat moeilijke gesprekken en situaties niet uit de weg, en je weet dat je kwetsbaar opstellen af en toe nodig is.

En nog beter om te weten is dat uit onderzoek blijkt dat moedig leiderschap geen aangeboren eigenschap is, maar een verzameling vaardigheden die je kunt leren. En dat moed meetbaar, leerbaar en observeerbaar is. Niet angst is de grootste belemmering voor moed, maar ons pantser. En dat pantser is coachbaar! Daarom hou ik zo van mijn werk!

Wat ik leuk vind aan de boeken van Brené Brown is dat ze haar onderzoeksresultaten (zelf hou ik ook van feiten door mijn opleiding), persoonlijke verhalen en voorbeelden combineert, met haar recht-voor-z’n-raapstijl die haar werk zo kenmerkt. Zelf ben ik ook iemand van directheid, actie en resultaten EN met alle ruimte voor kwetsbaarheid en warmte.

Transformeer je leven! Dit boek is misschien wel de eenvoudigste, meest effectieve manier om het leven te creëren dat je altijd al wilde, en sneller dan je ooit voor mogelijk had gehouden.
Het belangrijkste wat dit boek omschrijft is de manier waarop je je dag begint, in grote mate de kwaliteit van je dag, je werk en je leven bepaalt. Dus een ochtendritueel met rust, ontwikkeling, intenties weg zetten, visualisaties en afspraken met jezelf is een krachtig instrument.

Zelf ben ik echt een avondmens en GEEN ochtendmens, maar ook dat is maar een gedachte, want je kunt je ritme omgooien met discipline. Nu pas ik dit ochtendritueel iedere dag toe op mijn manier en mijn voorwaarden. Dat betekent dat ik niet om 5.00 uur mijn ritueel start, maar wel om 7.00 uur.

Ook voor dit boek geldt, makkelijk te lezen en praktische tips om het leven te creëren dat je wilt.

Ik weet wat ik wil, en zonder actie geen resultaat!

Dit boek heeft mij inzicht gegeven om slim om te gaan met mijn tijd. Ik ben zelf iemand die het maximale wil behalen in een zo’n kort mogelijk tijdsbestek. Door regie te nemen in wat je wilt, kun je dit plannen in je agenda. Mijn agenda creëert ruimte voor mezelf in plaats dat ik geleefd word door de agenda van een ander. Mijn motto is droom groots, stel je doelen en plan je agenda daarop in.

Rick Pastoor geeft een praktische werkwijze met veel digitale tips.

Hoe vaak pakken we onze telefoon als we aan het werk zijn of proberen we een aantal zaken tegelijker tijd te doen? Nou….. juist heel vaak! Dit betekent dat we afdwalen en aan het switchtasken zijn. We hebben gemiddeld tussen de 40.000 en 60.000 gedachten per dag. En daarnaast neemt ons onderbewuste 4,2 miljoen prikkels per seconde waar. Van al deze prikkels wordt door ons bewustzijn, na filtering, 5 tot 9 eenheden waargenomen. We hebben dus wat te verwerken op een dag. En hoe kunnen we zorgen dat we focus houden en ons brein goed inzetten? Dat vertelt Mark in dit boek.

Wanneer we geen regie op onze aandacht hebben, waaien we met alle winden mee, kost het meer tijd om ons werk te doen en neemt de stress toe. Op de lange termijn vergroot het zelfs de kans op een burn-out. Mark Tigchelaar legt in dit boek uit hoe we weer grip op onze focus krijgen. Het effect is dat we weerbaarder tegen stress worden, productiever zijn en meer aanwezig zijn in het hier en nu. Rust, overzicht en controle.

Het boek: “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” van Steven Covey is voor mij de basis geweest voor de start voor persoonlijk leiderschap, naast het vervolg boek “De 8ste eigenschap”. Echter hou ik van boeken die makkelijk te lezen zijn. Dus kort, bondig en krachtig en vooral praktisch met een vleugje humor. Ik kan je vertellen dat deze twee boeken fantastisch zijn als je je helemaal wilt verdiepen in persoonlijk leiderschap.

Mocht je zeggen, ik wil de grote lijnen weten (samenvatting van de bovenstaande boeken) dan is de kleine Covey echt een aanrader! In nog geen 80 pagina’s een helder beeld voor mensen die meer sturing willen geven aan hun leven!

Mijn studie bedrijfswetenschappen richting verandermanagement heeft mij veel kennis gegeven hoe organisaties en hun belangrijkste kapitaal (werknemers) te veranderen. Verandering is noodzakelijk om een speler te blijven op de markt. Verandering gaat gepaard met gedragsverandering. Allerlei inzichten, theorieën en modellen kun je hiervoor inzetten. Door mijn levens- en werkervaring heb ik gemerkt dat het een uitdaging is om een oud gewoontegedrag te transformeren in gewenst gedrag. In iedere organisatie worden nieuwe plannen gemaakt en doelen gesteld, vaak belanden de plannen daarna weer in de kast. Want niet alleen plannen maken en doelen stellen is belangrijk, maar het juist formuleren welke concrete gedragsverandering je wilt zien, is van belang. Dit laatste wordt vaak niet zo concreet doorgevoerd, waardoor (cultuur)verandering geen doorgang krijgt.

Ben Tiggelaar heeft de complexe materie van verandermanagement vertaald naar een 3 trapsladder. Doel, gedrag en support. Dit slaat voor mij de spijker op zijn kop. Eenvoud, doeltreffend en met resultaat. Dit past ik ook zo toe in mijn coachingtraject!

De krachtigste wet van het universum: de Wet van Aantrekking.
We trekken allemaal die dingen aan die we uitzenden. Gelijken trekken elkaar aan. Gelijke overtuigingen versterken elkaar. Een overtuiging is overigens niets anders dan een gedachte die je vaak genoeg blijft herhalen.
Via de Wet van Aantrekking nodigen wij de gebeurtenissen en dingen in ons leven uit, en de intentie en intensiviteit waarmee wij aandacht geven aan onze wensen en verlangens is de voorbereiding op de onvermijdelijke komst van die dingen in ons leven. Zo werkt het leven en zo werkt het universum.

De Wet van aantrekking zegt: dat wat overeenkomst met zichzelf wordt aangetrokken. Je creëert je eigen werkelijkheid. (Soort zoekt soort. Wat je uitstraalt komt bij je terug). Je kunt de wet van aantrekking beter leren begrijpen door jezelf te zien als een magneet die de essentie van alles waar je aan denkt en alles wat je voelt, naar zich toe trekt. Dus, als je je dik voelt, ben je niet in staat dun aan te trekken. Als je je arm voelt, kun je geen rijkdom aantrekken enzovoort. Dat gaat tegen de natuurwet in.

​Het basisprincipes is dat mensen hun eigen werkelijkheid creëren door middel van hun gedachten en daarmee bijbehorende emoties. Dus je bent in staat om je leven zelf te creëren.

Ik paste dit principe vanaf mijn 20ste onbewust toe en nadat ik me hierin ben gaan verdiepen, is het een onderdeel geworden in mijn coachingstrajecten. En ECHT……. het werkt! Iets in de trant van: “Eerst geloven dan pas zien!”

“Whatever your mind can conceive and believe your mind can achieve”

Dit boek gaat over drie principes van succes. De eerste is dat je zorgt dat je duidelijk hebt wat je wilt in het leven. Het tweede principe zegt: zorg ervoor dat iedereen op dezelfde doelen gericht blijft met behulp van jouw plan. Samen gaan voor een vastomlijnd hoofddoel gaan en harmonisch samenwerken om het te bereiken, zal grote dingen tot stand brengen. De derde stap volgens Hill in het bereiken van blijvend succes is de ontwikkeling van een aantrekkelijke persoonlijkheid. Positief, flexibel, rechtvaardig en beheersen van emoties zijn eigenschappen die een aantrekkelijke persoonlijkheid versterken.

Succes komt niet vanzelf, maar dit boek leert je het beste uit jezelf te halen en je plannen steeds te verbeteren en niet bij de eerste de beste tegenslag op te geven. Dus pak je regie en geef je dromen niet op!

Nice girls don’t get the corner office staat vol adviezen om te groeien in je werk als ambitieuze vrouw door de veelgemaakte fouten aan te pakken.

Nog steeds heeft slechts 8 procent van de bedrijven wereldwijd een vrouw aan de top, en maar twintig landen hebben een vrouw als staatshoofd. Vrouwen blijven zich vaak als meisjes gedragen en dit moeten ze vooral niet doen. Door onze patronen in de opvoeding zijn er zaken die wij als ambiteuze vrouwen mogen doorbreken en anders mogen aanpakken.

In Nice girls don’t get the corner office wordt aangegeven dat je geloofwaardigheid voor 55 procent bepaald wordt door hoe je eruitziet. Hoe je klinkt is verantwoordelijk door de volgende 38 procent, en maar 7 procent wordt bepaald door wat je zegt. De meeste vrouwen zullen fouten tegenkomen die ze zelf ook maken, of ooit gemaakt hebben. De herkenbaarheid in combinatie met de praktische tips hebben bij mij nog meer inzichten gegeven om mijn carriere te boosten!

Dus stop ambitieuze vrouw met je klein te maken! Pak je regie en ga voor wat je ECHT wilt: “The corner office?”

Slik die kikker!

Ja, je leest het goed: Slik die kikker! Mark Twain deed de uitspraak: “Wanneer jij de dag begint met het eten van een levende kikker, kun je met een voldaan gevoel de dag doorkomen, wetende dat dat waarschijnlijk het ergste was, dat je die dag zal overkomen”. Brain Tracey heeft op basis van deze quote het boek “Eat That Frog” geschreven.
Waar het op neer komt, is dat je moet stoppen met je uitstelgedrag. Door lastige zaken direct aan te pakken, blijft er veel meer energie over om je echt te focussen. Om die kikker iedere dag als eerste door te slikken, heb je discipline nodig. Maar als je merkt dat het slikken van die kikker je de rest van de dag rust en ruimte geeft, ervaar je voldoening en energie. En dit succesmoment is HEEL belangrijk om vast te houden, zodat je de volgende morgen als je die kikker weer wil inslikken, weet wat je te voldoening is.

Weet jij wat jouw “kikkers” zijn? En welke “kikkers” slik jij in de ochtend om regie te houden om JOUW focus?

You are a badass!

Dit boek schrijft op een humoristische manier hoe jij je dromen kunt volgen en je doelen kunt realiseren als je persoonlijk leiderschap toont.

Alles waar jij naar verlangt is realiseerbaar. Of het nu groot of klein is, het gaat om jouw verlangen, de creatie het het manifesteren.

Jen Sincero leert je in dit boek om te houden van dingen die je niet kunt veranderen, en de dingen te veranderen waar je niet van houdt. Lef, moed en een badass zijn helpt je om je doelen te bereiken.

Heb jij de kans om dat wat jij het beste kan, elke dag te doen?

De kans bestaat dat je dat niet doet, en daarmee worden natuurlijke talenten jammer genoeg niet benut. En dat terwijl het ontwikkelen van sterkte punten van zo’n groot belang is op verschillende vlakken van je leven.

Gallup introduceerde de eerste versie van de StrengthsFinder in 2001, met succes. Decennialang heeft het StrengthsFinder-assessment miljoenen mensen geholpen met het ontdekken van hun sterke punten, van managers van multinationals tot verpleegkundigen, leraren en studenten.

Open chat
Waarmee kan ik je helpen?
Hi, hoe kan ik je helpen?