Bijna 2,5 jaar geleden hoorde ik voor het eerst van de term Wabi Sabi. We woonden een paar weken in ons nieuwbouwhuis. De gestorte gietvloer was prachtig geworden, alleen was er een vorm van een slang zichtbaar in de bijkeuken. Waarschijnlijk had een insect zich genesteld in de vloer, terwijl het droogproces plaatsvond. Ik vond dat zo lelijk, ik kon wel janken…. Totdat Marcel onze vloer kwam herstellen. Marcel vertelde me: “Mayke, deze vorm van de slang in jouw perfecte vloer, dat is nu Wabi Sabi”.  Ik dacht Wabi Sabi, in je reet met je Wabi Sabi. Ik wilde alles PERFECT hebben in ons nieuwe huis. Dat was het huis waar bloed zweet en tranen in waren gaan zitten om het perfecte plaatje voor ons te creëren. Wij dachten dat we de rest van ons leven hier bleven wonen en wilden daarom alles ZO GOED doen.

Daarna ben ik me meer gaan verdiepen in deze term. Wabi Sabi gaat over de schoonheid van imperfectie over de kracht van vergankelijkheid. En daar zat je dan met je mindset dat alles in het huis PERFECT moest zijn. Door deze ervaring, ja want ik ben een ervaringsdeskundige :-), ben ik ook weer anders aan gaan kijken naar materiele imperfectie. De levenslessen van imperfectie had ik op jonge leeftijd al mogen ervaren, waardoor ik nu mijn imperfectie kan omarmen. Echter voor een huis kon ik de imperfectie nog niet omarmen. Jouw mindset bepaalt hoe je tegen situaties aankijkt en daarmee bepaal je ook je gevoel over die situaties. Inmiddels houden we van Wabi Sabi in onze levensstijl en zo bouwen we ook ons volgende huis. Dussss een vlek meer of minder in de vloer, een appel in de supermarkt die minder rood is, een paprika met een ander vorm, krijgt nu een andere betekenis.

In mijn coaching leer ik anderen ook om meer te kunnen genieten van wat het imperfecte je heeft gebracht. Dat wil niet zeggen dat ik niet kan genieten van een mooie jurk of een witte keuken of vloer zonder vlekken, maar alles in perspectief.