Heb jij het gevoel dat jij geleefd wordt en dat jij geen mogelijkheid hebt of ziet om zelf jouw regie te nemen in je werk? Een voorbeeld wat ik vaak van mijn klanten terug krijg: “Mijn leidinggevende vroeg mij een presentatie te geven, echter de deadline was al morgen. Ik had dus veel te weinig voorbereidingstijd, waardoor de presentatie helaas een groot fiasco werd. Ik baalde onwijs en was boos op mijn leidinggevende, omdat hij mij last minute deze opdracht gaf.”

Geef jij vaak iemand anders de schuld van jouw fouten? En liggen vervelende situaties vaak aan anderen? Overkomen dergelijke situaties jou in jouw werk? Ervaar je dan een gevoel van: “Ik kon er niks aan doen?”

In de slachtofferrol kruipen zorgt ervoor dat je geen aandacht hoeft te schenken aan hoe jij je voelt op dat moment. Op het moment dat je jouw emoties geen ruimte geeft, dan stagneert jouw persoonlijke ontwikkeling en leer je niet meer van je eigen fouten.

Om op het voorbeeld terug te komen van de presentatie. Mijn klant had ook tegen zijn leidinggevende kunnen zeggen: “Ik wil die presentatie wel geven, echter heb ik geen ruimte in mijn agenda om deze zorgvuldig voor te bereiden. Kunnen we samen mijn werkzaamheden prioriteren, waardoor ik ruimte kan creëren in mijn agenda en we samen een goed verhaal neerzetten?”

Zeker in deze periode van het jaar, waar de werkdruk hoog is en de balans tussen werk en privé vaak zoek is, is het van belang om je grenzen te bewaken en ook aan te geven. Het is continu balans vinden tussen bewust kiezen voor jezelf, een oplossing vinden voor de veranderende omstandigheden, en je leiderschap pakken naar je omgeving door hen mee te nemen in jouw uitdagingen.

Welke rol pak jij? De rol waarin je regie pakt en je met jouw omgeving naar oplossingen zoekt voor de ontstane situatie, of kies je ervoor om alle uitdagingen op jouw eigen schouders te dragen? Je heb dus altijd een keuze!

Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.

Dit artikel heeft gestaan op NRC Carrière