Heb jij vaak het gevoel dat jouw baan leuker of uitdagender kan zijn? Dat anderen hun ambitie kwijt kunnen in hun banen en jij achterblijft? Dan heb je wellicht last van een carrière-FOMO (Fear Of Missing Out). De angst om dé leuke banen te missen, want jij wilt natuurlijk ook het maximale uit jouw carrière halen.

Ben ik wel goed genoeg?
Via jouw social mediakanalen zoals LinkedIn zie jij hoe anderen zich met flair profileren op netwerkbijeenkomsten of vol trots aankondigen dat ze een nieuwe uitdagende functie hebben. Of dat ze hun droom verwezenlijken met het starten van hun eigen onderneming. Bij het lezen en zien van deze gebeurtenissen ontstaat er voor jou juist het gevoel van onrust en gejaagdheid met de bijbehorende gedachte “Als ik nu geen actie onderneem, dan haal ik nooit meer het maximale uit mijn carrière.” Dit roept weer een gevoel op van jezelf niet goed genoeg vinden, wat vervolgens een tekort aan eigenwaarde creëert. Is dit herkenbaar voor jou.

De next step?
Uit angst zie ik dan mensen worstelen om koste wat kost een volgende stap te zetten in hun loopbaan, die niet direct aansluit bij hetgeen ze écht willen en waar hun talenten liggen. Door steeds maar bezig te zijn met wat anderen doen, zijn ze het besef verloren van wat ze zelf willen. In de huidige maatschappij geeft de digitale wereld veel mogelijkheden om een kijkje in de keuken te nemen bij elkaar. De vraag is echter of deze kijk in de keuken ook de werkelijke realiteit weerspiegelt. De hoogtepunten worden zichtbaar gemaakt, wat indrukwekkend kan zijn, maar onthoud niets is wat het lijkt.

Natuurlijk is het niet verkeerd om met enige regelmaat jezelf af te vragen of jouw baan nog passend is bij wie jij bent en wat jij graag wilt doen. Dan vergelijk jij de huidige werksituatie met jezelf in plaats van met anderen en maak je op basis daarvan keuzes in jouw carrière. Dan is die next step natuurlijk fantastisch.

Van carrière-FOMO naar carrière-JOMO
De tegenhanger van FOMO is de term JOMO (Joy Of Missing Out). Hierbij omarm je juist het missen van alle carrière activiteiten van anderen. Jij gaat dan juist inzoomen op alle positieve effecten van jouw huidige baan. Het kan namelijk ook heel ontspannen zijn om te genieten van alle elementen, die er wél zijn. Je mag dan wel tevreden en dankbaar zijn in je huidige functie, maar dat wil niet zeggen dat je geen verlangens mag koesteren naar andere uitdagingen of ambities. Alleen gaat dat verlangen dan niet gepaard met angst, maar met vertrouwen dat jouw next step zich ontvouwt vanuit jouw intrinsieke drive. Op deze manier haal jij het maximale uit jezelf en daardoor ook uit jouw carrière.

Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.

Dit artikel heeft gestaan op NRC Carrière