Zou jij graag een loopbaanswitch willen maken, maar ervaar jij negatieve gedachten die ervoor zorgen dat je dus ook niet in beweging komt? Denk jij bijvoorbeeld: “Ik wil graag een andere baan, maar wat als ik het niet kan?” Of “Als de kinderen ouder zijn, dan pas kan ik die verandering aan.” Of “Ik wil graag iets anders, maar het lukt me telkens niet om iets te vinden” Of “Ik vind deze baan wel leuk, maar wat als ik straks de verkeerde keuze maak, omdat ik zoveel andere banen ook leuk vind”. Is dit herkenbaar voor jou? Dan heeft jouw “fixed” (vaste) mindset je volledig in de greep voor het verdere verloop van jouw carrière.

Excuses
Dit zijn allemaal excuses, die ons brein zoekt, om vooral niet die switch te hoeven maken. Ons brein vindt namelijk veranderen niet fijn. Zolang je blijft denken zoals je denkt, zullen deze gedachten leiden naar dezelfde keuzes, die vervolgens hetzelfde gedrag veroorzaken; onveranderd doorgaan. Dit zijn immers overtuigingen, die aangestuurd worden vanuit jouw onderbewuste systeem. Hierdoor lijkt verandering of lering onmogelijk vanuit jouw vaste mindset. Maar dat is natuurlijk niet waar! Want jouw brein is neuroplastisch wat betekent dat het juist wél kan veranderen (ontwikkelen) in de richting waar jij aandacht aan wilt geven.

“Growth” mindset
De overtuigingen in ons brein ontstaan door ervaringen, meningen, eisen, voorbeelden en oordelen, die we in ons hele leven meekrijgen. Je brein functioneert als soort harde schijf op de automatische piloot. Het beïnvloedt hoe jij je voelt en hoe jij naar de wereld kijkt en dus ook van invloed is op jouw eigen carrièreperspectief. Als jij juist een ander baan zou willen, dan dragen negatieve gedachten niet bij in het verwezenlijken van je doel. Een “growth” oftewel groei mindset helpt jou juist wél om je brein te veranderen, waardoor je in een richting beweegt waar je naartoe wilt.

Hoe creëer je een groeimindset?
Een groeimindset kun jij trainen. Je kunt dit vergelijken met de spieren in je lijf. Als jij iedere dag traint in de sportschool, dan komt groei vanzelf. Maar hoe kun jij nu jouw “mind”-spieren trainen om jouw carrière verder vorm te geven, zoals je dat eigenlijk wilt?

Hieronder volgen enkele tips:
1.Schrijf concreet op wat je graag zou willen bereiken in jouw carrière.
Bijvoorbeeld: “Ik wil de switch maken een baan in loondienst naar een zelfstandig bestaan.”
2. Schrijf jouw belemmerende gedachten op, waarvan je voelt dat ze je tegenhouden.
Bijvoorbeeld: “Maar wat als ik niet voldoende verdien of wat als er niemand op mij zit te wachten?”
3. Denk aan iemand, die al jouw ideale voorbeeld is en als succesvol zelfstandige werkt. En bedenk daarbij de gedachten hoe succesvol er dan uit ziet
Bijvoorbeeld: “Ik weet dat ik altijd voldoende inkomsten heb of er zijn in mijn branche voldoende klanten, die behoeften hebben aan mijn kennis en vaardigheden.”
4. Zet deze positieve gedachte op je screensaver en/of op je telefoon, zodat jij onbewust, op ieder moment van de dag wordt getriggerd met jouw nieuwe mindset.
5. Praat over jouw ambitie met anderen die jou zijn voorgegaan in de verandering. Zij zullen je motiveren en helpen de sprong te wagen.

Succes!

Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.

Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.