Heb jij het gevoel dat je moet strijden in overleggen om gezien te worden? Ga jij nog harder werken om te bewijzen dat je wel goed genoeg bent? Blijf jij jouw talenten en prestaties onderschatten? Kun jij al deze vragen met een “JA” beantwoorden, dan is de kans groot dat jij een vrouw bent. Uit onderzoek van Vreneli Stadelmaier blijkt dat name vrouwen worstelen met dit dilemma. En dat is, als je de geschiedenisboeken erop na slaat, ook niet zo raar.

Niks in te brengen
Vrouwen mochten in 1922 voor het eerst gaan stemmen in Nederland. Voor die tijd werd hen het zwijgen opgelegd in een wereld waar de mannen het voor het zeggen hadden. De vrouw fungeerde generaties lang als “eigendom van een man” en als “babywerper”. Gek genoeg noem ik het nu maar even zo. In 1956 kreeg de vrouw nog meer “vrijheden”. Met het afschaffen van de Handelingsonbekwaamheidswet, die in 1804 door Napoleon werd ingevoerd, mochten getrouwde vrouwen vanaf dat moment ook deelnemen aan het werkbare leven. Ook konden getrouwde vrouwen vanaf dat moment zelfstandig een eigen bankrekening openen en een hypotheek aanvragen. Dit maakte een einde aan de fase waarin de vrouw niets meer was dan een slaaf, die volgens Napoleon alleen voor voorplanting moest zorgen.

Diep verankerde denkbeelden
Met dit inzicht in je achterhoofd, kun je begrijpen dat bepaalde opvattingen, met name de opvattingen over de positie van de vrouw, diepgeworteld zijn in ons bestaan. Uit recent onderzoek blijkt ook dat mannen neigen hun capaciteiten van nature te overschatten, terwijl vrouwen deze onderschatten. Vrouwen leggen de schuld vaak bij zichzelf neer, terwijl mannen gemiddeld genomen geneigd zijn de schuld bij anderen te leggen. Een erfenis, die door de huidige werkende generatie vrouwen wordt meegedragen, waardoor ze extra behoefte hebben aan erkenning en waardering.

Bewustwording en zichtbaar zijn
Het feit dat vrouwen een erfenis van onderdrukking met zich meedragen, wil niet zeggen dat ze op dit moment niet kunnen kiezen voor een nieuw patroon. Door ervaringen te delen met elkaar ontstaat het inzicht in deze “ongeschreven rolverdeling”. Het onderkennen dat dit ook is overgedragen vanuit de goede bedoelde opvoeding, zorgt voor optimale bewustwording en geeft juist ruimte voor verandering. In mijn loopbaancoaching leer ik mijn klanten hun mindset om te buigen, zodat ze loskomen van hun beperkende gedachten. Ik laat ze zien wat hun werkelijke talenten zijn, waardoor ze zichzelf op de juiste waarde kunnen inschatten en zichtbaar durven te zijn in hun carrière. De ongezonde bewijsdrang maakt dan plaats voor een gezonde ambitie!

Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.

Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.