De manier waarop wij tegen onszelf en anderen spreken heeft meer invloed dan dat jij in eerste instantie misschien wel denkt. De kracht van taal is een echte power tool!
Als één woord of zin de kracht heeft om jouw hele dag te veranderen, hoe krachtig zou het dan zijn als je de impact van taal onder controle hebt. Bij jezelf als leidinggevende en bij je medewerkers?

De woorden die jij uitspreekt, hebben een bepaalde waarde en brengen een lading met zich mee. Ons onderbewustzijn vindt het lastig om onderscheid te maken tussen een gedachte gebaseerd op feiten en een gedachte die wij onszelf hebben aangepraat. Als jij continu op een negatieve manier tegen jezelf praat, zal dit direct invloed op jouw stemming en gedrag hebben. En niet alleen op jouw stemming maar ook op die van jouw medewerkers.

Dus als jij jezelf en jouw medewerkers in een “AAN” stand wilt hebben, kun je door de kracht van taal jezelf en hen activeren. We geven je 3 tips welke woorden je kunt gebruiken om je brein anders te laten werken.

Door het gebruik van het woord “maar”, breek jij namelijk alles af van wat jij daarvoor zegt. Denk er eens over na… Als iemand tegen jou zegt: “Goede presentatie heb jij gegeven, maar volgende keer mag het wel iets korter.” Hoe voel jij je hier dan bij? Het is leuk dat jij een compliment ontvangt, maar waarschijnlijk blijft het negatieve stuk meer hangen. Probeer het woord “MAAR” eens te vervangen door “EN”. Als jij namelijk ”EN” gebruikt, dan voeg je iets toe in plaats van iets af te breken. Jouw brein gaat dan in mogelijkheden denken.
Je kan, om het eerdere voorbeeld erbij te pakken, dan bijvoorbeeld zeggen: “Goede presentatie vandaag! En als je het iets korter houdt, dan houd je de aandacht er nog beter bij!“

Vervang het woord MOETEN door WILLEN, KUNNEN, MOGEN

Door het gebruik van het woord “moeten” lijkt het alsof jij hier zelf geen keuze (en geen zin) in hebt. Door “MOETEN” te vervangen door “willen”, “kunnen” of “mogen”, neem je meer eigenaarschap voor jouw keuzes. Stel je moet als leidinggevende naar een directieoverleg.
Zeg niet: “Ik moet naar een directieoverleg, want daar verwachten ze me.”
Zeg wel: “Ik wil graag naar het directieoverleg om draagvlak te creëren voor onze team ideeën.”

Vervang het woord PROBEREN door GA of DOEN

In plaats van het woord “proberen” te gebruiken, kun je beter zeggen “gaan” of “doen”. Als jij zegt: “Ik probeer morgen de deadline te halen”, dan is de kans groot dat jij niet op tijd gaat zijn. Je geeft jezelf daarmee de mogelijkheid om het niet te doen.
Als jij “proberen” vervangt door “gaan”, krijg je direct een veel actievere houding. Om het voorbeeld hiervoor te gebruiken, kun jij dan bijvoorbeeld zeggen: “Ik ga morgen de deadline halen en maak mijn agenda daarvoor vrij!”
Het is voor de duidelijkheid niet de bedoeling om woorden als “maar”, “moeten”, of “proberen” helemaal niet meer te gebruiken. Het zijn tenslotte gewoon Nederlandse woorden. Wees je echter wel bewust van de lading dat een bepaald woord met zich meebrengt.

Wil je meer weten over de kracht van taal? Laat het ons weten, dan brengen we jou naar een nieuw level van een groeimindset.

Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.

Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.