Wat is nu precies “gedoe”? Wat voor de één gedoe is, is voor de ander juist iets wat héél veel energie geeft. Gedoe wordt in het woordenboek omschreven als: “Moeizame bezigheid; Inspanningen zonder veel nut; Geheel van omslachtigheden”. Dus wat betekent gedoe voor jou? Ben jij je daar bewust van? En wanneer en in welke situatie ervaar jij gedoe? Sta jij daar wel eens bij stil?

Gedoe met collega’s
Je herkent je eigen uitspraak wellicht wel: ”Ik heb geen zin in gedoe”. Gedoe betekent namelijk dat het jou negatieve energie brengt. Er zijn vaak botsende belangen en behoeften. Echter is de vraag of jij je ook echt bewust bent als jij gedoe ervaart welke belangen dan in strijd zijn? Heb jij voldoende zelfkennis en inzicht om te achterhalen waar wrijving zit en op welk vlak?

Stel je eens voor dat je samenwerkt met een collega, die in jouw beleving niet mee wilt werken aan het bereiken van een goed eindresultaat van een project. Iedere keer als je alleen al denkt aan het overleg dat je met die collega hebt, dan ervaar jij gedoe. Maar wat laat deze collega dan zien aan jou wat bij jou gedoe oproept? Welk gedrag neem jij waar en wat vind jij daar dan van?

Het is dus interessant om te onderzoeken wanneer en in welke situaties jij gedoe ervaart met welke collega’s en wat jou tegen houdt om te benoemen waar je last van hebt. Dus welke belemmerende overtuigingen heb jij om “het gedoe” niet bespreekbaar te maken?

Gedoe met activiteiten én de juiste flow
Ook dit zul jij herkennen… het is maandagochtend en je weet dat je deze week echt een taak af moet hebben waar je al weken tegen aan hikt. Je ervaart gedoe als jij aan deze taak of activiteit moet beginnen en wordt er ontzettend saggerijnig van. In hoeverre sta jij dan stil wat maakt, dat je deze taak continue blijft uitstellen? Heeft het te maken met het feit dat je nog niet precies weet hoe je het moet uitvoeren en dat de uitdaging te groot is, zodat dit een angst oplevert? Of is de taak zo ontzettend saai, waardoor je totaal geen interesse hebt om hieraan te beginnen?

Het Flow model van Mike Csikzentmihalyi geeft inzicht in hoeverre jij balans ervaart tussen de uitdaging van de taak en jouw vaardigheden. Met het inzicht in de juiste flow kun jij ook invloed uit oefenen op het gedoe dat je ervaart.

Geen gedoe
Hoe mooi zou het zijn, als je “geen gedoe” zou ervaren in gesprek met je collega’s en dat je met de juiste flow in je werk kunt zitten. Door bewust te voelen en te kiezen kun jij jouw werk een stuk leuker maken.
Weet jij waar jouw flow zit? En durf je daar voor te kiezen? En heb je het lef om op je werk gesprekken aan te gaan en “het gedoe” én de gewenste flow bespreekbaar te maken? Daarmee vergroot je de kans dat jouw baan/samenwerking aangepast kan worden en nog leuker wordt of dat je tot de ontdekking komt dat je niet op de juiste plek zit. Mocht je hier nu hulp bij nodig hebben, maak er dan geen gedoe van om mij te contacten en je te laten helpen. Klik hier om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.

Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.