Vind jij het ook zo lastig om keuzes te maken? Er zijn toch zoveel dingen leuk? Hoe weet je nu zeker dat je ECHT de juiste keuze maakt? Dit is een vraag waar veel klanten bij mij mee worstelen. Want als je nu een keuze maakt, kan het zijn dat je bang bent, dat je het verkeerde kiest. En dat je je gevangen voelt in de keuze, die je hebt gemaakt. Het piekeren en overdenken neemt dan de overhand, met als resultaat dat je helemaal niet meer kiest. Is dat ook herkenbaar voor jou?

Hoofd en gevoel
Wist jij, dat ongeveer 80% van de beslissingen gemaakt worden vanuit het hoofd, in plaats vanuit het gevoel? Wellicht is dat aan de ene kant verrassend en aan de andere kant ook weer helemaal niet. Al op jonge leeftijd wordt tegen ons gezegd: “Dat is niet verstandig; Je moet wel WETEN wat je wilt; Je kunt maar 1 keer de juiste keuze maken, dus denk goed na?” We worden dus al vroeg naar ons hoofd gebracht, waarmee we invloed uitoefenen om ook beslissingen te maken. Dat betekent dat hetgeen je voelt en vaak niet logisch is, dat “dat” juist geen aandacht meer krijgt. Dus we leren dat keuzes maken met je hoofd betrouwbaarder is, dan ons gevoel. Op latere leeftijd heeft dat gevolgen voor onder andere het kiezen van de volgende stap in je carrière. Het hoofd heeft zoveel mogelijkheden, maar op het moment dat je de mogelijkheden niet voelt en alles beredeneert, lukt het niet om een “juiste” keuze te maken.

Human Design
Sarah Leers zegt in haar nieuwste boek dat als er één ding is dat Human Design ons leert, dan is het wel dat we de macht, die we toekennen aan onze mind (hoofd) weer terug mogen geven aan de wijsheid van ons lichaam. Human Design is een methode, waarmee je inzicht krijgt in wie je werkelijk bent. Deze methode gebruik ik ook in mijn coaching trajecten; om mensen vanuit hun hoofd naar hun gevoel te brengen, waardoor keuzes weer gemaakt kunnen worden mét voelen. Als je echt voelt dat het een juiste keuze is, dan brengt deze keuze je weer dichter bij jezelf. Echter wil het niet zeggen dat deze keuzes vanuit het gevoel soms doodeng zijn. Het is een nieuwe strategie, die ons brein niet gewend is om te maken. Het ontwikkelen van nieuwe patronen vindt ons oerbrein niet fijn en vermijdt deze liever.

Doen en experimenteren
Bij het toepassen van de methode van Human Design is een ding belangrijk, neem niks direct aan (hoofd) maar ga het ervaren en ga experimenteren. Je weet alleen maar wat de juiste keuze is als je een keuze hebt gemaakt en het resultaat van je keuze ervaart! Blijven nadenken en piekeren helpt je niet. Alleen door te doen weet je of je de juiste keuze hebt gemaakt. Is het niet de juiste keuze, dan maak je een nieuwe keuze. En de kans is groot, dat je door de ervaring juist weer hele nieuwe mogelijkheden ziet, die je voorheen nog niet zag. Op deze manier gaat het pad zich ontvouwen op basis van jouw eigen innerlijke kompas. Durf jij te experimenteren, ik help je namelijk graag met kiezen vanuit jouw gevoel!

Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.

Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.