Onze wereld is ingrijpend veranderd en voortdurend in beweging. We weten nooit precies wat ons te wachten staat. De uitdagingen van Volatility (volatiliteit), Uncertainty (onzekerheid), Complexity (complexiteit) en Ambiguity (ambiguïteit) komen in hoog tempo op ons af. Welkom in de VUCA-wereld. Het werk moet dus op een andere manier moet worden ingericht; daar geloven wij heilig in. De arbeidsmarkt van de toekomst vraagt om op een andere manier te kijken naar medewerkers. Kijk jij al “anders” naar je medewerkers?

What brought us here, won’t bring us there’ (Marshall Goldsmith)

Talentmanagement in een “VUCA-wereld”
In een VUCA wereld is talentmanagement van cruciaal belang voor het succes van jouw organisatie. Met het effectief beheren van talent kun jij een pool van hoogwaardige medewerkers behouden die bijdragen aan de innovatie, het aangaan van alle uitdagingen en het stimuleren van groei. Het juiste talent gaat absoluut verschil maken om snel en effectief te reageren op veranderingen en het grijpen van kansen.

Het investeren in het juiste talent, het ontwikkelen van leiderschapscapaciteiten en het bevorderen van een positieve bedrijfscultuur zijn DE uitgangspunten voor succes in de VUCA-omgeving. Dus waar wacht jij nog op als leidinggevende?

We noemen een aantal strategieën, die je hierbij op weg kunnen helpen.

Wat kun jij NU al doen?
• Identificeer de kernvaardigheden en competenties, die essentieel zijn voor jouw team in jouw organisatie.
• Bepaal als leidinggevende welke talenten en capaciteiten nodig zijn om flexibiliteit, innovatie en aanpassingsvermogen te bevorderen.
• Investeer in de ontwikkeling van leiderschapsvaardigheden. Het maakt steeds minder verschil wat een leider doet en weet, maar meer hoe de leider is; de presence als leider. Laat je eigen vragen, twijfels en gevoelens zien als leidinggevende. Daarmee kun je anderen betrekken en een ontwikkeling op gang brengen.
• Talentmanagement speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van innovatie en creativiteit. Bevorder een cultuur waarin medewerkers worden aangemoedigd om nieuwe ideeën te genereren, risico’s te nemen en te experimenteren. In een VUCA-omgeving zijn innovatieve oplossingen vaak nodig om complexe problemen op te lossen en nieuwe kansen te benutten.
• Creëer een omgeving waarin medewerkers zich gestimuleerd voelen om nieuwe benaderingen te verkennen en te leren van mislukkingen. Focus op mogelijkheden en hoe je die samen kunt ontdekken en ontwikkelen, in plaats van focus op problemen. Door een positieve en ondersteunende werkomgeving te creëren, voelen medewerkers zich gewaardeerd en betrokken. Daardoor draagt talentmanagement bij aan het behoud van waardevolle medewerkers en verhoogt het de productiviteit en prestaties.
• Creëer een personeelsbestand dat flexibel en veerkrachtig is in het omgaan met veranderingen. Trek nieuwe collega’s aan met diverse vaardigheden en ervaringen. En nog belangrijker; ontwikkel je medewerkers continu in een leer cultuur.
Ben jij benieuwd welke balans er moet zijn tussen interne talentontwikkeling en het extern werven van talent om VUCA-proof te blijven? Lees dan ons volgende artikel in juli!

Wil je weten HOE futureproof talentmanagement kan bijdragen aan het succes van jouw organisatie en hoe je dit concreet handen en voeten kunt geven? Wij komen graag bij je langs.

Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.

Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.