Als jij geen plan maakt voor jouw eigen leven, dan word je onderdeel van het plan van een ander. Zo zit de maatschappij nu eenmaal in elkaar! Per jaar besteden mensen gemiddeld meer tijd aan het plannen van hun vakantie, dan aan het plannen van hun (werk)leven. Als mensen geen geluk en energie uit zichzelf kunnen halen, dan gaan ze de leegte opvullen met het geluk dat ze verwachten uit de relatie met de ander. Dat jouw werkgever jouw geluk gaat borgen, dat is niet de bedoeling. Jij zult dat zelf moeten doen.

Je hebt altijd een keuze
Iedere dag kun jij kiezen voor de mindset die jou gaat helpen om je dromen en doelen te realiseren. Zo bepaal je zelf hoe jouw carrière pad eruit kan zien. Dat begint bij het kennen van jezelf en het weten waar je naar toe wilt. Als je dat niet weet, dan wordt kiezen best lastig en laat jij je leiden door de waan van de dag.

Stel je voor: je wilt graag rust ervaren in je werk, maar iedere dag laat jij jouw agenda vol plannen met acties en gesprekken waar jij geen energie van krijgt, maar jouw leidinggevende wel. Hoe ziet jouw werkleven er dan uit?
Nu hoor ik al een aantal mensen denken… „Maar ja, je kunt toch niet alles doen wat je leuk vindt. Je moet ook dingen doen, die je niet leuk vindt”. Ik ben ervan overtuigd dat je altijd een keuze hebt om aan te geven dat je talent niet ligt bij bepaalde werkzaamheden, waardoor je meer sturing geeft aan wat je goed kunt EN waar je energie van krijgt.

Jij aan het stuur
Jij zit achter het stuur van jouw werkleven en jij bepaalt welke kant je op gaat. Wat er in het verleden ook is gebeurd of waar je in bent gaan geloven; je kunt het draaien. Persoonlijk leiderschap gaat over jezelf leiden. Het gaat over bewust handelen. Handelen dat overeenkomt met hoe je het ECHT zou willen hebben. We weten allemaal wel, dat we niet altijd handelen conform onze wensen of behoeftes. Wat vaak ook goed helpt, is het kennen van je belemmerende overtuigingen. Er is namelijk altijd een stemmetje dat zegt waarom je eigenlijk niet in beweging moet komen, ondanks dat je gevoel het eigenlijk wel wil.

Ga jij de regisseur uithangen van jouw (werk)leven?
Bonnie Ware beschrijft in haar boek ‘The Top Five Regrets of the Dying’. Met stip op 1 geven mensen op hun sterfbed aan spijt hebben dat ze hun leven niet op hun eigen manier hebben geleid. En dat ze vooral het leven hebben geleefd wat anderen van hen verwachtten. Wat we natuurlijk allemaal willen voorkomen is, dat als we straks terug kijken op “ons leven” en we onszelf dan beseffen dat we “het leven” anders hadden willen leven en er niet “alles” uit hebben gehaald. Spijt heb je immers altijd van de dingen die je niet gedaan hebt.

Door het toepassen van persoonlijk leiderschap leer je minder geleid te worden door de waan van de dag, je wordt regisseur van je eigen leven. Hoe fijn zou het zijn als jij jouw carrière en leven zo zou kunnen regisseren, dat je er later met een voldaan en zeer tevreden gevoel op terug kijkt en nergens spijt van hebt?!

Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.

Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.