Had jij gedacht dat ongeveer een op de acht mensen zijn werk absoluut niet leuk vindt? Misschien nóg schokkender is dat 62% van de medewerkers bewust terugschakelt in energie als ze naar het werk gaan. En wist je dat één van de voornaamste redenen van terugschakelen in energie “verveling” is?
Je baan heeft niet meer de uitdaging, die het in het begin nog wel had. Hoe energie-slurpend kan het zijn om steeds maar routinematig werk te verrichten, of om werk “onder je niveau” te doen. Herken je misschien dat je verveeld bent op je werk of dat je snel bent afgeleid en de tijd gedurende de dag tergend langzaam voorbij kruipt?

Onderprikkeling
Als je een gebrek ervaart aan afwisseling in activiteiten of aan leuke collega’s om je heen, of juist in een omgeving werkt die niet uitdagend genoeg is, dan geeft jouw werk je steeds minder voldoening of zingeving. In dergelijke situaties raak je naar verloop van tijd onderprikkeld. Kenmerken van onderprikkeling zijn dat jij je lamlendig voelt, veel moet nadenken en zelfs enorm kunt gaan piekeren over “minder” relevante zaken. Het lukt je niet jezelf te motiveren en je hebt moeite om een nieuwe taak op te pakken, laat staan af te ronden.
Het kan in dergelijke situaties verleidelijk zijn, toe te geven aan deze verveling. Je ervaart namelijk nauwelijks stress. Je hoeft niet tot het uiterste van je vaardigheden te gaan en je hebt geen ‘onhaalbare’ deadlines. Je kunt rustig surfen op het internet, terwijl je “gewoon” krijgt doorbetaald. Prima toch? Op korte termijn klinkt het wellicht wel aardig, maar op de langere termijn is dat het zeker niet!

Bore-out?
Een gebrek aan concentratie en uitdaging op jouw werk kan namelijk weer leiden tot frustraties en onrust. Je kunt je na verloop van tijd nutteloos gaan voelen. Daarnaast heeft verveling een negatief effect op jouw gedrag. Op deze manier vergroot je de kans op een bore-out. Een bore-out is een mentale en fysieke conditie, die ontstaat wanneer je gedurende een lange periode te weinig voldoening en energie hebt kunnen halen uit de activiteiten, die je hebt ondernomen. Hierdoor kom je in de fase waarin je chronisch verveeld geraakt bent.

Misschien heb je wel genoeg prikkels te verwerken gehad, maar de inhoud van deze prikkels heeft niet de kwaliteit, die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren in je dagelijks leven. Dit geeft een stressreactie in je lijf.
Wanneer je een bore-out hebt, voel je je voortdurend moe en heb je geen energie meer om de dingen te doen, die je wilt of moet doen. Ook al weet je dat het handiger is deze wél op te pakken. Er wordt onderscheid gemaakt in 2 vormen van bore-out: een kwalitatieve en een kwantitatieve bore-out. Bij de kwalitatieve vorm zijn er voldoende prikkels om in actie te komen, maar mis je de voldoening, en blijf je in verveling. Bij de kwantitatieve vorm heb je juist onvoldoende prikkels met als gevolg dat je ook niet de energie krijgt om überhaupt in beweging te komen en je dus ook verveeld blijft.

Wat kun je doen?
Vraag jezelf af wat de oorzaak is van de verveling. Is de verveling slechts tijdelijk omdat je even niets te doen hebt of verveel je je op structurele basis én al voor een langere tijd? Want dan moeten alle alarmbellen af gaan. Deze terugkomende verveling is namelijk een teken van desinteresse in de functie en bijhorende werkzaamheden. Deze desinteresse wordt verder gevoed, omdat je jouw talent en vaardigheden niet (optimaal) worden benut. Hierdoor ontstaat een verschil tussen de gewenste situatie en de situatie waarin je zit.

Ben je de verveling ook zo beu, dit is wat je moet doen! Investeer in jezelf door je zelfkennis te optimaliseren. Ga op onderzoek naar de meest belangrijke persoon voor jou op deze aarde. Als je weet wie je bent, wat je kunt, wat je drijft, waar je voor staat, waar jouw interesses liggen en waar jouw flow zit in werk activiteiten, dan kun je gerichter op zoek naar de baan die echt bij jou past. Daag jezelf uit en stap “uit de verveling” en in de actie… pas dan haal je het maximale uit jezelf!

Heb je hulp nodig bij dit zoekproces. Boek hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.

Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.