Voel jij het ene moment een enorm enthousiasme in je werk, terwijl je het andere moment jezelf wilt terug trekken en behoefte hebt aan rust? Kun jij intens genieten van de aandacht en verbinding met je collega’s en kan het dan opeens teveel zijn? Ben je aan de ene kant heel kalm en aan de andere kant heel temperamentvol en aanwezig in een overleg? Vind jij het bewonderingswaardig dat mensen lang in dezelfde functie kunnen blijven werken, terwijl jij na een periode voelt dat je onrustig wordt en verlangt naar nieuwe uitdagingen? Voel jij dat je graag de volgende stap willen maken in jouw carrière, maar dat je dat tegelijkertijd ook ontzettend spannend vindt? Want je voelt je onzeker of je wel voldoende kennis en vaardigheden hebt en je weet niet wat je écht wilt in je werk, omdat je zoveel dingen leuk vindt. Herken jij jezelf hierin? Dan is er een kans dat jij een hoogsensitieve HSS bent.

Wat is een hoogsensitieve High Sensation Seeker (HSS)?

Als je hoogsensitief bent, merk je allerlei details in de omgeving op met je zintuigen. Je bent empathisch (sfeergevoelig), je hebt een diepgaande informatie verwerking, je bent actiegericht en ervaart sneller stress door over- of onderprikkeling. Hierover heb ik mijn vorige blog geschreven.

Als jij een High Sensation Seeker (HSS) bent, dan zoek je naar afwisseling, diversiteit en uitdaging in het leven in een grote of minder grote sociale context. Dit laatste is afhankelijk of je een introverte of extraverte HSS bent.

Saskia Klaaysen (auteur van “Prikkels bijten niet!”) geeft het de volgende definitie: “De hoogsensitieve High Sensation Seeker:
• Is hoogsensitief en heeft een aangeboren temperament met een grote gevoeligheid voor interne en externe stimuli en het diepgaand verwerken van en sterk reageren op informatie.
• Heeft een sterke drive naar vernieuwing en verandering of fysieke ervaringen, die intense gevoelservaringen geeft.
• Is snel verveeld en vermijdt sleur, routine en verveling.

Als je een hoogsensitief bent én een HSS, kan het zijn dat het voelt alsof er intern twee personen continu met elkaar in discussie gaan. Het gevoelige gedeelte, dat kiest voor rust, verstandig zijn en veiligheid en het HSS gedeelte, dat op zoek is naar avontuur, spanning en risico’s. Deze innerlijke tegenstrijdigheden kunnen erg vermoeiend zijn. De ene kant van jezelf is op zoek naar uitdagingen, nieuwe ervaringen en avonturen, terwijl de andere kant jou influistert dat dát heel veel energie kost en dat je eigenlijk zou moeten relaxen. Je hoort altijd “ja maar” in je hoofd. Dit kan heel vermoeiend zijn, totdat je leert hoe het ook anders kan.

Wat is belangrijk voor een hoogsensitieve HSS op het werk?

Zelfacceptatie
Het allerbelangrijkste aspect om met plezier te werken als hoogsensitieve HSS, is om jezelf volledig te accepteren hoe jij bent. Zelfkennis is dé basis voor zelfacceptatie. Ik heb zelf jarenlang gedacht dat er iets mis was met mij, omdat ik niet voorspelbaar was in mijn gedrag. Ik verlangde ernaar om te zijn zoals mijn collega’s; dik tevreden met routinematige werkzaamheden. Ik vond alles snel saai en wilde dan weer aan iets nieuws beginnen en maakte mezelf wijs. dat die weg verkeerd was. Zo bleef ik in een werksituatie functioneren die niet gezond was voor mij. Totdat ik een coach kreeg, die mijn ogen opende en aangaf dat er niks mis was met mij, maar dat ik de tegenstrijdigheden in mezelf mocht gaan omarmen. Dit is wat ik mijn klanten nu ook leer. Als je niet weet wie je bent, wat je kunt, waar je voor staat (waarden, zingeving, drijfveren) en wat bij je past, dan is het lastig om te weten wat je mag gaan accepteren.

Balanceren tussen activiteit en rust
Mensen met hoogsensitieve HSS leven altijd in een “golfbeweging” en niet in een “flatline”. Je kunt dus balanceren tussen activiteiten en rust, maar streven naar balans is vaak een onmogelijk doel. Want wanneer balans bereikt is en er een vorm van voorspelbaarheid ontstaat, kun je weer onderprikkeld raken. Dus als jij bijvoorbeeld een hele dag een workshop hebt gegeven, waarin jij veel prikkels hebt ervaren, dan is het slim om in de avond niks meer te plannen. Zo krijgt jouw brein de ruimte om al deze prikkels te verwerken. Een tip is dus om “hersteltijd/zelfzorg” in te plannen na activiteiten die veel prikkels hebben gegeven.

Omgeving
Hoogsensitieve HSS hebben veel behoefte aan vernieuwing, afwisseling en verandering in hun werk. Het is dus eveneens belangrijk dat je regelmatig stil staat en reflecteert of je nog de juiste werkzaamheden aan het doen bent. die passen bij wie je bent en waar je energie van krijgt. Jobcrafting is een mogelijkheid om je werk uitdagend te houden. Daarnaast is de sfeer, jouw leidinggevende en de collegialiteit op het werk ontzettend belangrijk. Soms nog belangrijker dan de inhoud van de werkzaamheden. Ook speelt flexibiliteit in type werkplekken een grote rol bij het functioneren. Want als er een negatieve omgeving is, betekent dit direct een afname van jouw prestaties.

Tot slot wil ik nog benoemen dat een hoogsensitieve HSS graag nieuwe mensen ontmoeten waarmee ze de verbinding aan kunnen gaan vanuit authenticiteit, waarmee ze direct “de klik” ervaren. Je doet er dus goed aan om een (werk)omgeving te zoeken, waar jij de verbinding met je collega’s voelt.

Wil jij meer weten hoe jij jouw werkleven kan inrichten als hoogsensitieve HSS, plan dan hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Daarnaast kan ik het boek van Saskia Klaaysen ten zeerste aanbevelen. Je kunt het boek hier bestellen.

Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.

Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.