Voel jij je overdag futloos, heb je geen inspiratie en is je productiviteit ver te zoeken? Voel jij je vaak moe na je werk? Heb jij een negatieve gedachtenspiraal? Kom je niet aan je doelen toe en laat jij je leiden door de waan van de dag?

Dan is er een grote kans dat jouw start van de dag er zo uitziet:
Om 7.30 uur gaat de wekker. Slaperig pak je jouw telefoon van het nachtkastje en druk je op de “snooze”-knop. Jij wilt je bed niet uit en slaapt nog even verder. Na 10 minuten schrik je wakker als de wekker weer afgaat. Chagrijnig pak je jouw telefoon en begin jij jouw appjes, mails en social media te checken. Je voelt je al opgejaagd als je ziet wat je allemaal die dag te doen hebt. Je springt snel onder de douche, kleed je aan en gooit nog snel wat fruit in je tas op weg naar de deur, want je bent eigenlijk al te laat.

Herkenbaar? Jouw brein wordt niet zo blij van zo’n ochtendritueel
Het eerste moment van de dag is bepalend voor de programmering van je brein voor de rest van de dag. Als jij direct wanneer je wakker wordt denkt: “Hé, bah, die wekker”, dan breng je je brein gelijk in een negatieve modus.

Als jouw brein in de ochtend veel prikkels te verwerken (berichten op je telefoon) krijgt, dan schiet het in de stress. En als jij je dan ook nog moet haasten, dan krijgt jouw brein geen tijd om goed wakker te worden en zich klaar te maken voor een “goede start” van de dag. Al met al geen optimale situatie.

Maar hoe houd je WEL regie over jouw brein?

• Koop een wekker: Leg je telefoon in een andere ruimte dan je slaapkamer en koop een ouderwetse wekker. Dit geeft je brein de ruimte om ontspannen wakker te worden.

• Spreek je intentie uit voor de dag: Bedenk met een glimlach wat je wilt dat deze dag je gaat brengen en spreek deze intentie naar jezelf uit. Dan komt jouw brein in de positieve modus voor de rest van de dag.

• Sta 30 minuten eerder op: Als je eerder op staat, blijf je in een ontspannen modus en vertraag je, waardoor je beter voelt hoe JIJ wilt hoe de dag gaat verlopen.

• Doe een korte work-out die de hartslag en ademhaling verhoogt: Uit onderzoek is gebleken dat mensen gemiddeld 23 procent productiever zijn als ze in de ochtend actief zijn geweest. Ik laat in het midden hoe die work-out eruit mag zien.

• Schrijf: Als je iedere ochtend vijf minuten in een dagboek schrijft, wakker je je creativiteit aan. Het maakt niet uit waar je over schrijft, dit kan van alles zijn; je dromen, je plannen voor die dag, je verlangens, waar je dankbaar voor bent, enz.

Als dit nu niet iedere dag lukt, is dat geen probleem. Het allerbelangrijkste is dat je je bewust wordt van de keuzes die je maakt en hoe je denkt als je net wakker wordt, want dat bepaalt hoe jij je de rest van de werkdag voelt.

Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.

Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.