Herken jij jezelf in de volgende uitspraken?
• Ik wil wel een andere baan, maar daar heb ik nu de tijd niet voor.
• Later als mijn kinderen groot zijn, dan ga ik voor mijn carrière.
• Als ik nu eerst een opleiding doe en een diploma heb, dan kan ik pas gaan solliciteren.
• Ik kan nu geen andere baan gaan zoeken, want dan laat ik mijn team in de steek.
• Ik moet hier minimaal nog een jaar blijven werken, anders ziet mijn CV er niet goed uit.

STOP met deze uitspraken
Dit zijn allemaal excuses, die ons brein zoekt, om vooral niet die switch te hoeven maken. Ons brein vindt namelijk veranderen niet fijn. Zolang je blijft denken zoals je denkt, zullen deze gedachten leiden naar dezelfde keuzes, die vervolgens hetzelfde gedrag veroorzaken; onveranderd doorgaan. Dit zijn immers overtuigingen, die aangestuurd worden vanuit jouw onderbewuste systeem. Hierdoor lijkt verandering of lering onmogelijk vanuit jouw vaste mindset. Maar dat is natuurlijk niet waar! Want jouw brein is neuroplastisch, wat betekent dat het juist wél kan veranderen (ontwikkelen) in de richting waar jij aandacht aan wilt geven.

Mindset
De overtuigingen in ons brein ontstaan door ervaringen, meningen, eisen, voorbeelden en oordelen, die we in ons hele leven meekrijgen. Je brein functioneert als soort harde schijf op de automatische piloot. Het beïnvloedt hoe jij je voelt en hoe jij naar de wereld kijkt en dus ook van invloed is op jouw eigen carrièreperspectief. Als jij juist een ander baan zou willen, dan dragen negatieve gedachten niet bij in het verwezenlijken van je doel. Een “growth” oftewel groei-mindset helpt jou juist wél om je brein te veranderen, waardoor je in een richting beweegt waar je naartoe wilt.

Herprogrammeren?
Wil jij aan de slag met het veranderen van je brein? Wil jij je gewoontes, oude overtuigingen en patronen herprogrammeren waardoor jij jouw droombaan vindt? Dat kan! Jouw brein is in staat om je hele leven te veranderen. Wil jij weten hoe jij in jouw loopbaan wél gaat kiezen voor hetgeen je écht wilt? Binnenkort komt er een gaaf programma aan, waardoor jij weer aan het stuur zit van jouw werkleven. Wil je daar meer over weten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.

Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.