Het lijkt wel een hype te worden dat iedereen passie “moet” voelen. Omdat ze anders denken dat ze zich niet gelukkig voelen in hun werk en er iets “mis” is met hen. Want passie is dé basis voor succes en geluk wordt gezegd. Veel van mijn klanten willen in een loopbaantraject het liefste direct weten waar hun passie ligt. Het makkelijkste zou zijn, hoor ik terug, dat ze een test kunnen maken waar een concrete uitslag volgt: “Tadaa, dit is jouw passie voor de rest van jouw leven”. Ik geloof daar helaas niet in. Vaak zijn we zo resultaatgericht, waardoor het proces naar het resultaat toe als frustrerend wordt ervaren. Ik zie dan vaak dat er vroegtijdig wordt afgehaakt en zodoende het gewenste inzicht niet wordt verkregen. Is dat ook herkenbaar voor jou?

Van denken naar voelen
Wat betekent passie precies? Passie wordt omschreven als hartstocht, een grenzeloos bruisend enthousiasme. Het is een aanstekelijke energie waar andere mensen op aanhaken. Met enkel nadenken en gefocust te zijn op het vinden van je passie, wordt het bruisende enthousiaste gevoel niet ontdekt. Door onze opvoeding en onderwijssysteem hebben we geleerd rationeel te zijn. Voelen, zonder het te kunnen beargumenteren, is minder gewenst. Als je een kind vraagt, waar het heel blij van wordt, zijn ze eenvoudig in staat te antwoorden. Kinderen reageren primair en nog vanuit hun hart. Bij een volwassene ligt dit iets anders. Daar zitten al veel conditioneringen op, die hun belemmeren om hun gevoel te activeren, omdat ze “het falen” willen voorkomen. Dus als je passie gaat zoeken met het stellige idee dat je dan pas geluk zult ervaren in jouw werk, dan voorkom je juist het ontdekken en ontwikkelen van hetgeen, waarvan jouw hart sneller gaat kloppen.

Onderzoeksproces
Sommige mensen weten al van jongs af aan waar hun passie ligt, maar voor het merendeel van de mensen is dat niet zo. Het ontwikkelen van passie vergt veel verkennen, onderzoeken en uitproberen. De start van dit ontwikkelproces begint bij moment dat je jezelf toestaat om te ontdekken, zonder direct het resultaat ervan te kennen. Zelfkennis is daarin helpend. Als jij jouw kernwaarden, jouw energiegevers en jouw talenten inzichtelijk hebt, kun jij je makkelijker bewegen in de richting van een baan, waar jij blij van wordt. Passie is immers geen plan, maar een gevoel, dat geactiveerd wordt als de interesse in een onderwerp groeit en je er steeds meer over wilt weten. Motivatie gaat dan bijna als vanzelf. Het hebben van een “growth mindset”, waarover ik schreef in mijn vorige artikel, draagt ook enorm bij in het blijvend verkennen van je interessegebieden. Blijf niet wachten of zoeken, maar begin!

In mijn loopbaancoaching leer ik ambitieuze vrouwen regie te nemen over hun (werk)leven. Dat doe ik met heel veel passie. Gaat dat altijd moeiteloos? Nee, zeker niet. En mag dat er volledig zijn; Ja! Loop jij tegen de uitdaging aan dat je graag je passie of interessegebieden wilt ontdekken, maar lukt het je maar niet om eruit te komen? Als je daarin wat hulp kunt gebruiken, nodig ik je graag uit voor een kennismakingsgesprek.

Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.

Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.