De vakantieperiode breekt weer aan. Dit is een fijne periode om naast ontspanning en “fun”, ook de tijd te nemen om te reflecteren. In het dagelijkse leven is het zo makkelijk om opgeslokt te worden door de waan van de dag en op de automatische piloot door te gaan met jouw activiteiten. Hoe vaak sta jij stil bij jouw verlangens? Of wellicht weet je niet eens wat je verlangens zijn, omdat alles altijd op je pad is gekomen, zonder stil te staan of je daar ook écht gelukkig van wordt? Dus hoe wakker je jouw verlangens aan, waardoor jij jouw carrière pad bewandeld, waarbij jij een “hell yes” gevoel ervaart?

Begin met een duidelijk beeld van je einddoel van jouw carrière!
Steven Covey stelt: “Door het einde van je leven voor ogen te houden, kun je vaststellen in hoeverre de dingen die je op een bepaalde dag doet, ondersteunend zijn met de criteria die je zelf belangrijk vindt. Op deze manier kan elke dag van je leven bijdragen aan de kijk op je leven als geheel. Beginnen, met het einde voor ogen. Dat betekent beginnen met een duidelijk beeld van je einddoel. Het houdt in dat je weet waar je heen gaat zodat je beter begrijpt waar je nu bent, en ook altijd stappen kunt zetten in de juiste richting”.
Waarom doe je wat je doet? Hoe ziet jouw mooiste (werk)leven eruit? Wat vind je belangrijk? Heb jij jouw einddoel al scherp? Of weet je niet waarnaar je verlangt, waardoor het visualiseren van jouw einddoel onwijs lastig wordt..?

Wat is nu precies een verlangen?
Een verlangen is iets wat je van binnen ervaart en voelt. Het staat in verbinding met wie jij echt bent. In deze maatschappij leven wij veel uit ons hoofd en denken wij wat goed voor ons is. Daarin maken we nauwelijks contact met ons gevoel. Soms zit je verlangen ver weg en weet je niet goed wat je zelf wilt, omdat je veel met anderen bezig bent. Jij staat op deze momenten zelf niet op nummer één.

Keuzes, die je maakt vanuit je hoofd en dus niet vanuit je verlangen, zijn keuzes die jou achteraf veel energie kosten. En toch trap je er telkens weer in en dat levert vervolgens weer frustraties op. De belangrijkste vraag die jij jezelf dan mag stellen is: “Wat heb ik eigenlijk echt nodig?”

Door jezelf op deze manier uit te dagen, besef je steeds meer wat je nodig hebt. Vanuit dit besef, maak je vervolgens keuzes die werkelijk goed voor je zijn. Sta je voor een belangrijke keuze? Stel jezelf dan eerst die vraag. Neem echt de tijd en laat het antwoord vanuit jezelf “omhoogkomen” totdat je het “hell yes” moment ervaart.

Als je hoofd de adviseur is van je hart, dan kun je voluit gaan leven.

Van Durven naar Doen
Gebruik de zomerperiode om jezelf eens uit te dagen en stel jezelf de reflecterende vraag. Ik ben ervan overtuigd dat je van inzichten wordt voorzien, die jou gaan helpen bij het formuleren van je einddoel! Durf jij het aan..? Say “hell yes!”

Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.

Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.