Jezelf zijn op je werk. Dat klinkt heel makkelijk, maar ben je dat ook echt? Of speel je een rol op je werk, omdat je denkt dan meer gewaardeerd te worden? Of probeer jij alle ballen in de lucht te houden, omdat je verwacht dat je zo nog meer erkend wordt? Want stel dat jij jezelf helemaal laat zien, wat dan? Voldoe jij dan nog wel? Wat vinden jouw collega’s dan van jou? Zouden ze je raar vinden? Hoor je er dan nog wel bij? Of zou je wellicht ontslagen worden als je echt zegt wat je ergens van vindt? Dit kunnen allerlei gedachten zijn, die zorgen dat jij jouw handrem erop houdt.

Er is altijd wel iets
Denk eens aan die collega, die iedere ochtend vrolijk “Goedemorgen” roept over heel de afdeling. Je kent hem wel, altijd een lach op zijn gezicht, energiek en alles gaat altijd goed. Dan kun je ook denken; “nou dat is ook overdreven, want dat lijkt bijna niet echt”. Of denk aan die collega die gesloten, nonchalant en chagrijnig is. Dergelijk gedrag wordt ook minder gewaardeerd. Maar te spontaan, te open en enorm aanwezig zijn is óók weer niet oké, want dit is dan weer ‘ongepast’ en ‘niet discreet’. Ben je té nauwkeurig en leg je op alle slakken zout, dan ben je een azijnpisser. Ben je té meegaand en klets je met alle winden mee, dan neemt niemand het serieus. Eigenlijk wordt iedere afwijking van ‘de gemiddelde collega’ als ongewenst betiteld. Dus waarom niet helemaal jezelf zijn waarbij je alle remmen los gooit? Immers in de ogen van de ander is het toch nooit goed genoeg.

Functie van een handrem
Op een fiets heb je een handrem. Een handrem heb je nodig op het moment dat je moet stoppen. Dit kan zijn voor een verkeerslicht of als er plotseling iemand oversteekt. Je gebruikt een handrem dus om ongelukken te voorkomen. Als jij jouw handrem goed onderhoudt en gebruikt waar die voor nodig is, dan kun je lekker fietsen. Maar stel dat je continu de handrem ingedrukt houdt tijdens het fietsen, dan ga je zwaarder fietsen dan noodzakelijk (wat extra energie kost) en de handrem slijt sneller.

Angsten
Maar waarom zouden mensen fietsen met continu de handrem erop? Ze ervaren angst om te vallen, om te hard te gaan, om niet tijdig te kunnen stoppen. Als we deze situatie nu eens betrekken naar een handrem richting jezelf op het werk. Waarom zou je deze handrem er dan op houden? De meeste mensen ervaren angst om afgewezen te worden als ze zichzelf helemaal laten zien. Ze zijn bang om niet te voldoen.

Jezelf zijn
Volgens mij kiest niemand ervoor om te leven en te werken vanuit angst. Hoe mooi zou het zijn als je in alle situaties jezelf kunt zijn en daarmee ook nog de beste versie van jezelf kunt neerzetten. Imperfectie is juist puur en mensen houden van echtheid. Authenticiteit en oprechtheid winnen het altijd van “gemaaktheid”. Herken jij jezelf als de fietser met de rem erop en zou je heel graag ongeremd hard willen rijden, maar je weet nog niet hoe dat moet. Plan dan hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Over Mayke Langenhorst
Mayke startte haar carrière als HR-professional na haar HBO-studie HRM en Universitaire opleiding verandermanagement. Sinds 2012 is ze eigenaar van ML coaching. Ze heeft haar levensverhaal “versmolten” met haar werk als business- en loopbaancoach. Zij is het levende bewijs dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en onmogelijke doelen voor jezelf mag stellen. Mayke coacht ambitieuze professionals die een transformatie willen doormaken van een (werk)leven geleidt in door waan van de dag naar een het (werk)leven vanuit volledige eigen regie. Dus persoonlijk leiderschap tonen en het werkleven creëren dat ze ECHT willen leiden.

Dit artikel heeft gestaan in NRC Carrière.